Derfor skal du vælge en varme pumpe
Der er mange gode grunde til at vælge en varme pumpe. Fordelene er til at få øje på. En varmepumpe er næsten vedligeholdelsesfri. Den skaber energi uden at sende røg eller giftige gasser ud i kvarteret. Man slipper for at bære brænde eller sække med pellets ind. Man sætter et meget lille CO2 aftryk.
Hvordan fungerer en varme pumpe?
Lad os se på, hvorfor der er god økonomi i en varmepumpe. Forklaringen ligger i hvordan en varmepumpe fungerer. En varmepumpe trækker nemlig varmeenergi fra udendørsluften. Der er altid varmeenergi i luften, også selvom der er minusgrader udenfor. En varmepumpe kan have en virkningsgrad på op til 5. Det vil sige, at den for hver KWh el den bruger, sender 5 KWh varmeenergi ind i huset eller lejligheden. Det virker helt magisk. Men varmepumpen fungerer lidt som et køleskab, bare omvendt. Et køleskab trækker varmen ud af et lille lukket rum og sænker temperaturen. Varmeenergien fra køleskabet bliver sendt ud i køkkenet. Det er dog så forholdsvis lidt, at man ikke registrerer det. Anderledes er det med en varmepumpe.
Luft-til-vand eller luft-til-luft varmepumpe?
Der findes to forskellige varmepumper. En luft-til-vand varmepumpe og en luft-til-luft varmepumpe. En luft-til-vand varmepumpe overfører varmeenergien fra luften til vand, som cirkulerer i et lukket system. Man kan derfor med fordel installere en luft-til-vand varmepumpe til ens centralvarmeanlæg i stedet for et brændefyr, et gasfyr, et pelletsfyr eller et oliefyr. Hvis man allerede har et centralvarmeanlæg, er det altså den oplagte løsning. En luft til luft varmepumpe er en god idé, der hvor der ikke findes et centralvarmeanlæg. Det kan fx være et sommerhus eller dele af ens hus, som ikke nås af centralvarmeanlægget. I mange huse fra 80’erne er der ingen centralvarme, idet man fyrede med elradiatorer. En luft-til-luft varmepumpe overfører energien ved hjælp af luft, som den blæser ind i huset. Den helt klare fordel ved en luft-til-luft varmepumpe er de lave anskaffelsesomkostninger og installationsomkostninger.